JMB RetrofitsBadger5
Results 1 to 27 of 27

Thread: ESP Problems.

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233

    ESP Problems.

    I've only owned my S3 for a month now and i'm sure some of the lights on my dash dont work. Plus i recon my ESP is not turning off either. Its defo working when i turn the car on and drive.... but ive never been able to turn it off. Ive tried countless times to hold the button in the time ive had it while stopped and running nothing.

    I've attached a video below.

    YouTube - MOV00800.MP4

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,520
    So it defo works and the esp light flashes on the dash when it cuts in??
    If you get no light when its blatantly cutting in id say the led or bulb has blown behind the instruments.
    If it does flash at you when it kicks in maybe the switch itself is nakered and needs taking out.

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    No ive never seen it flash. I can feel it cut power though when accelerating and its wet. As you said it must be the led on the dash.

  5. #4
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,520
    Must be the light then mate. But next time, start it and press it just the once and see if its off by givin it some. Just to check

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    You telling me to do illegal activities? :P i like it lol... i will check on some grass somewherei recon when i got time

  7. #6
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    It 'could' be that the previous owner has removed the bulb because the car has a yaw rate sensor that is dead

    Get the car scanned for faults
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  8. #7
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,520
    Good shout sandip. Lets hope not, because that is SNEAKY!

  9. #8
    From Show... to GO

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Stafford
    Posts
    436
    Take the clocks out,
    Id say 90% that there will be some black tape covering the ESP light. As it is prob on all the time.

    Thats what happened on mine, took the black tape off and it was on all the time.
    Turned out my MAF was dodgy, replaced it n all was well

  10. #9
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,520
    Your maf had the esp light on?? Really? I'd never had put the two together.

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    The Cluster is slightly marked... like kinda cracked at the top right corner..... got me worried a bit now. How do i take them out? Why would they do that is it expensive to replace? what would of been broke to do that?
    Last edited by Greig300; 15th March 2011 at 00:48.

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    I recon your right the about the YAW sensor. I've been reading it up it says brakes can seem like they are grinding and thats exactly whats happening to my car recently. I thought it was just a binding brake. MAN! they expensive? what and where i replace here?
    Last edited by Greig300; 15th March 2011 at 01:00.

  13. #12
    S3 Johnny's Avatar
    The grass isn't always greener

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Somerset
    Posts
    230
    The ESP light is an LED bulb so it will be a nightmare to change, good luck with it sorting it tho
    S3 03, Ming Blue, Genuine RSTT's, BOSE, Sunroof, Factory Lowered, Centre Armrest, Greencotton filter, REVO, Forge 007p (Yellow Spring), Black DiamondDrilled and Groved Front Disks and Pads, Custom FMIC withYellow pipes SOLD

  14. #13
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Quote Originally Posted by superkarl View Post
    Your maf had the esp light on?? Really? I'd never had put the two together.
    Yep, Maf can throw the light on

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    Is it dangerous to drive with a faulty or broken YAW sensor?

  16. #15
    Dane's Avatar
    Faster than a V12 Q7

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cheltenham
    Posts
    4,003
    dude the esp light should come on and go off with the other lights as you turn the engine on, so my thoughts echo that of the others either the bulbs gone (in one way or another) or there will be a bit of tape on the clocks
    Last edited by Dane; 15th March 2011 at 13:08.

  17. #16
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    Before you remove the cluster try and get the car scanned for faults. Disturbing the cluster can sometimes ruin the DIS (displaying centre on cluster).

    A faulty yaw rate sensor will turn the esp off, i do that in my car as soon as a get in

    If you do remove the cluster be gentle, a display without any broken lines in it is something to be proud of
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  18. #17
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    Sometimes at slow speeds when i turn the diff seems to clunk! and on IGNITION my car makes a weird sucking noise at the rear continuously. Now every time i drive it seems like there is a pad rubbing against a disk....

  19. #18
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    just been reading this thread and where do you get the led bulbs from and how do you fit them ..
    audi s3 2001 amk 210bhp, forge 007p

  20. #19
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    Cluster LED bulbs are hard to replace you can send them away to Cluster Repairs UK - Instrument cluster speedometer repair, correction, modification and spares. for repair

  21. #20
    gavin89's Avatar
    Wana go Low gotta go Slow

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Bournemouth/Manchester
    Posts
    214
    Quote Originally Posted by karls s3 View Post
    just been reading this thread and where do you get the led bulbs from and how do you fit them ..
    IIRC theres two type of instrument cluster. One with 2 plugs at the back, and one with 3 plugs (S3/1.8T). With the cluster opened up, the earlier ones pre 2001 are easily serviceble as the needles pulls off, and the front plate can come off which gives you access to the PCB. The LED is a SMT type, but size and brightness needs to be checked when its desoldered from the board. Late 2001 has needles which you cannot pull off, it is attached into a dial tube which clamps both top and bottom together, I have not found a way to get access into the PCB as it is plastic moulded. Procedure will be the same if you can get access.

    Cheers
    Gavin

  22. #21
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    ok mine is a 2001 y s3 its got the 3 plugs in back green pink and white..
    audi s3 2001 amk 210bhp, forge 007p

  23. #22
    gavin89's Avatar
    Wana go Low gotta go Slow

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Bournemouth/Manchester
    Posts
    214
    Quote Originally Posted by karls s3 View Post
    ok mine is a 2001 y s3 its got the 3 plugs in back green pink and white..
    If its pre facelift then you have a good chance your needles will simply pull off allowing you access to the PCB.

  24. #23
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    are the bulbs just pushed into the board or soldered ect.. also any idea where i can get these bulbs i only need them for the esp light on clocks
    Last edited by karls s3; 4th May 2011 at 07:51.
    audi s3 2001 amk 210bhp, forge 007p

  25. #24
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    any one had to replace the bulbs in there clocks.. that might know the answer
    audi s3 2001 amk 210bhp, forge 007p

  26. #25
    gavin89's Avatar
    Wana go Low gotta go Slow

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Bournemouth/Manchester
    Posts
    214
    Quote Originally Posted by karls s3 View Post
    any one had to replace the bulbs in there clocks.. that might know the answer
    If you read me post above, I've already told you what they are...

    SMT LEDs soldered on.

  27. #26
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    southampton
    Posts
    229
    Quote Originally Posted by gavin89 View Post
    If you read me post above, I've already told you what they are...

    SMT LEDs soldered on.
    sorry mate where will i get these bulbs from
    audi s3 2001 amk 210bhp, forge 007p

  28. #27
    gavin89's Avatar
    Wana go Low gotta go Slow

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Bournemouth/Manchester
    Posts
    214
    Quote Originally Posted by karls s3 View Post
    sorry mate where will i get these bulbs from
    Depends on what type they are...Try rapid electronics or RS components

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO