AH FabricationsMonster Motorsport
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    landopanda's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Wiltshire
    Posts
    143

    Alternator - HELP!!

    Hi, Was happily driving along when the battery light on the DIS came on. Carried on driving and the wipers got slower and slower then the ESP light and ABS light came on. Only couple of miles to work so carried on. Just before I got there the dials on the dash stopped working. Got to work and the car wont even get close to turning over.

    What is wrong? Battery? Alternator? or something else? Would really appreciate some advice as I have no idea...
    2001 AMK ...Black

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3 Nattie's Avatar
    Quattro ist für sissies

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    1,600
    Thats what happened when my alternator when, but my wipers when really really fast on the slowest setting. The car sends what ever voltage the alternator has to the more important parts on the car when the alternator is going as far as I no, thats why my windows and radio and dials wouldnt work but lights wipers were really fast/bright.

    If you can get the car started, in the climate control there is a setting which shows the the voltage within the system, should be about 14.4v and around 13v with all the electrics on IIRC. Do that or test your battery voltage before you go spending money but it does sound like your alternator.
    For sale

    3" Downpipe and de cat (will be going on ebay soon)
    Autogauge boost gauge
    Chrome Audi Number plate surrounds

    PM for info.

  4. #3
    landopanda's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Wiltshire
    Posts
    143
    big job on one of these?
    2001 AMK ...Black

  5. #4
    S3 Nattie's Avatar
    Quattro ist für sissies

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    1,600
    No, I did mine in the dark lol, was going away to London the next day so had no choice.

    Take the plastic tray off infront on the inlet mani.
    Then take off the belt (serpintine belt) which goes over the alternator pulley by using the tensioner to untension the belt.
    Then its just 2 13mm bolts on the side at the back of the alternator and unplug the electric connector and it ready to come out.
    For sale

    3" Downpipe and de cat (will be going on ebay soon)
    Autogauge boost gauge
    Chrome Audi Number plate surrounds

    PM for info.

  6. #5
    LD3
    Neutral
    Japanese Baseball Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Bromley,Kent
    Posts
    99
    Exact same symptoms I had when my alternator went-dash lights went and clocks stuck,I was on the M4 at the time. Bought a brand new 120amp one off eBay for about 120.

  7. #6
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Yes the Battery light will have come on, if the alternator is goosed, check the connector first, car will run without a battery once started...

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lancs
    Posts
    211
    I've never done it but it doesn't look a difficult fix, it's right there on the front of the engine and looks reasonably easy to get at. I did one on a Corsa once though that was a real pig, had to take the engine mount off cos the belt ran around it!

  9. #8
    MURRAYS444's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Edinburgh
    Posts
    789
    I had the battery light come on and I thought it was the alternator it turned out it that one of the metal strips in the wee black box above the battery had blown out might wanna check that first!

  10. #9
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    652
    How do you get climate control to show voltage? That sounds useful.

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    45
    Quote Originally Posted by scottm4 View Post
    I had the battery light come on and I thought it was the alternator it turned out it that one of the metal strips in the wee black box above the battery had blown out might wanna check that first!
    good point just take your time to check everything over,, get the car running of a booster pack or old school jump and test over the battery with volt meter, should get a healthy 14v ish,, if its lower or nothing then check the cable back, as said above could be as simple as the conection at the alternator itself corroded,,

  12. #11
    S3 TAM's Avatar
    Pocket now empty

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    London & Hertfordshire
    Posts
    621
    Quote Originally Posted by LD3 View Post
    Exact same symptoms I had when my alternator went-dash lights went and clocks stuck,I was on the M4 at the time. Bought a brand new 120amp one off eBay for about 120.
    does it have to be 120amp or will 90amp do?
    Revo Stage 2 with all the Gear
    BHP = 274 / Torque = 293




  13. #12
    LD3
    Neutral
    Japanese Baseball Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Bromley,Kent
    Posts
    99
    My local Audi had Bosch 120amp Eurpoarts did Lucas recon 90amp. Personally I bought a brand new 120amp as I have heated seats climate on all the time etc. Check what your existing is as-some have 90amp

  14. #13
    LD3
    Neutral
    Japanese Baseball Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Bromley,Kent
    Posts
    99
    S3 baby-have i seen you in Shortlands area-baby seat in the back?

  15. #14
    S3 TAM's Avatar
    Pocket now empty

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    London & Hertfordshire
    Posts
    621
    Maybe you have but not with a baby seat in the back. I drive in to Bromley and Orpington a couple of time a month.
    Revo Stage 2 with all the Gear
    BHP = 274 / Torque = 293




  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    90
    I had similar issues a few months ago. Bought a new one off ebay for 110 delivered from Rotating Electrics which is basically identical to the OEM one (normally 290 + VAT). Just make sure you get the one with the clutch type pulley as the original specs for the S3 were supposed to have a non clutch pulley, but they changed it before production. Annoying as I had to send mine back first time.
    Currently running a MTM stage 1 map, ECS brakes, Forge DV, Bager 5 TIP, 18" RS4s, Bilsteins, H&R springs, Tie bars, Milltek catback... but not for long...

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO