Chris NottMonster Motorsport
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    gavcav's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    leeds
    Posts
    27

    advice needed re:ABS / ESP intermittent warning lights

    advice please guys... from reading the forum i've found it's a regular problem.

    tonight my ABS and ESP amber caution lights illuminated and remained on. i got home, had a read of the manual and forum etc and without jacking up the car and removing the wheels, i went to check the car for obvious leaks, damaged wires. i couldn't find anything obvious.

    i started the car up and found the ESP light had gone off. i then went for a short drive and the ABS went off too.

    i thought everything was good again, then they re-appeared for some minutes, then went off again.

    11 days ago i had to replace the rear pads, so i'm wondering if i've disturbed a sensor or not?..if i had, i would have thought i'd seen problems before now?

    what do you think as a first step?.. clean sensors/sensor plugs?..vagcom? (which i don't have so it'll cost me 's)...or is it a sign of something more serious? (ABS module).

    i'm not sure what step to take next, so any help would be appreciated...thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    7,985
    1st step is to get it on a scanner and read the codes
    even if there not on they will be stored

    i had this a few weeks ago and it was my battery going dead

  4. #3
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,066
    Im in leeds and can get it on the computer for you on saturdays if stuck, it can be many things and a scan will tell you...

  5. #4
    gavcav's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    leeds
    Posts
    27
    thanks lads....s3dave, thanks mate, i may take you up on that..i've never used this vagcom thing, is it straight forward to do?

  6. #5
    gavcav's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    leeds
    Posts
    27
    ok if i pm you s3dave?

  7. #6
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,066
    Quote Originally Posted by gavcav View Post
    thanks lads....s3dave, thanks mate, i may take you up on that..i've never used this vagcom thing, is it straight forward to do?
    yes just plug in, pm me if you want it scanned

  8. #7
    alijames's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Oxford
    Posts
    1,017
    Likely to be an ABS sensor, especially as you have just done your rear brakes. Happened to me after doing my fronts last year. They are only ~15 a pop, so not an expensive fix...

    Cheers,
    Alistair

    "Why don't you listen to something really classical, like Mozart, Mendelssohn or Motorhead?"
    Arnold Rimmer, 1988

    Commuting & Weekend Fun:
    Yamaha YZF-1000R Thunder Ace in Blue/Black

    Practical Alternative (Still fun though!!):
    S3 2002/51 AMK Silver, Symphony II + Bose + xCarLink + AndyMac Stealth Sub, Metallic Mirrors, Heated Black Leather, Cruise control.

  9. #8
    finesse's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London / Anglia
    Posts
    2,814
    Quote Originally Posted by alijames View Post
    Likely to be an ABS sensor, especially as you have just done your rear brakes. Happened to me after doing my fronts last year. They are only ~15 a pop, so not an expensive fix...

    Cheers,
    or the longitudinal sensor which is part of the ABS system : 150

    bargain

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    174
    i got the same problem on my a3 can drive 4 miles with lights on then switch off and restart the car and they stay off for a while doing rear brakes today and discs also having a scan done will post any codes later today

  11. #10
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    2,810
    This happened to me and was one Of my throttle sensors. Cost about 100 from midland VW to fix.
    2000 AMK S3, Revo'd, forge 007p, B8's, H&R's, tarox g88's, ferrodo ds2500's, and in the fastest colour



  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    174
    done readout came back as front o/s abs sensor this problem started when i replaced front discs so have cleaned sensor and ring been for a spin and so far so good hope this helps if it comes back on will replace sensor unit cost around 15

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO