EM TuningBadger5
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    danger S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    355

    Oil leak after oil change

    so i did an oil change yesterday and it all went well then after a wee drive i got home and checked under for leaks from the filter to see if i needed to tighten it at all and oh look there is a leak

    problem is it doesn't look like its coming from the filter. it runs from vertically in-line with the filter but looks like it starts from where the sump joins the block or just above it, im hoping its not the sump seal as that's a pain in the bottom

    it runs where the red marks go in this pic, any ideas what it could be?


  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    dany2k's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Lancashire, England
    Posts
    299
    its gonna be difficult to tell untill you give it a clean and drive it around: the oil couldve been splash-back from a spil... i know this from experience when i gave my car to a local garage to change the oil, only for the monkey not to change the washer for the drain. took me a couple of days to work it out. never again!
    Audi A3 8L 1.8T Quattro 180 in black. Totally standard: for now...

  4. #3
    CHRIS555's Avatar
    DOPE with added OCD

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Midlands
    Posts
    1,941
    Drive the car around a little and see how you get on - when I had my last service I all of a sudden had the dreaded oil marks on the driveway but it appears to have been nothing more than a bit of spilt oil somewhere which took it's time to drip off.

  5. #4
    Lewis583's Avatar
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    872
    did you wipe the oil off the block after you changed the filter?

  6. #5
    danger S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    355
    cheers for the responses guys

    after some driving around it looks like it was just a pool of oil on the block below the oil filter. I thought I had put enough rags up there to soak it all up but obviously not

    im very relieved tbh, i was worrying it was the sump leaking and i wasn't planning on dropping that till the summer to change the oil pump

    after i realised it wasn't leaking it snowed and i went and had loads of fun

  7. #6
    3hZ
    Audi's make the world go round

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Manchester
    Posts
    27
    It's funny you should say that, I did an engine flush, changed oil pump/Filter/Oil, and low and behold noticed an oil leak wiped the sump and surrounding area. No leak (big sigh of relief)

    That was Thursday just gone 6th Jan.
    Last edited by 3hZ; 9th January 2011 at 17:11.
    4 Springs and a duck please.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO