EM TuningAH Fabrications
Results 1 to 11 of 11

Thread: Dodgy Heater

  1. #1
    scoobyra's Avatar
    It's not f@cking ORANGE!!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Portsmouth
    Posts
    803

    Dodgy Heater

    The Black S3 appears to have a heater problem. It's not overly warm even on Hi and doesn't blow air out of the passenger side into the footwell. Anyone have any ideas?
    JAFFASPORT - 2001 Facelift, 218/237/216bhp AMK, Absolute Red, Thrashed to Death, Car Park Dents Everywhere, Kei Flux's, Knackered Shocks, Scuffed Rear Bumper and in need of a good Hoover!!

    BLACK EVO BEATER -2001 Facelift, 349bhp AMK, Ebony Black, Blue Seats, 4 Wheels, Brakes, Exhaust, Headlights, Sh!t loads of boost and up for sale!

    RGV 250N - Bloody fast and loads of fun........I get wet a lot when it rains....

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Maybe the pollen filter needs changing...

  4. #3
    Welly's Avatar
    VX220 SC Driver :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    10,695
    Possible air lock in the matrix as well.
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    "Marriage is like a coffin and each kid is another nail."
    Homer Simpson





  5. #4
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,519
    Maybe the car's seeing RED and being grumpy.



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  6. #5
    finesse's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    London / Anglia
    Posts
    2,814
    seems like the new S3 is a big liability

  7. #6
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    I would have stripped the good bits out for your ORANGE one by now....LMAO


    Seriously its probably faulty flap motors, i would check vagcom and scan the HVAC

  8. #7
    scoobyra's Avatar
    It's not f@cking ORANGE!!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Portsmouth
    Posts
    803
    Ver funny Joe! LOL

    At the price I paid for it, there's bound to be a few small niggles with it but I can live with that.

    Byz, it's going to take me a month of sundays to swap the bits over and it's so much fun to drive
    Good shout with VAG Com, I'll give it a try over the weekend
    JAFFASPORT - 2001 Facelift, 218/237/216bhp AMK, Absolute Red, Thrashed to Death, Car Park Dents Everywhere, Kei Flux's, Knackered Shocks, Scuffed Rear Bumper and in need of a good Hoover!!

    BLACK EVO BEATER -2001 Facelift, 349bhp AMK, Ebony Black, Blue Seats, 4 Wheels, Brakes, Exhaust, Headlights, Sh!t loads of boost and up for sale!

    RGV 250N - Bloody fast and loads of fun........I get wet a lot when it rains....

  9. #8
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Durham NE
    Posts
    578
    Im suffering a similar fault,but no air problems just heater not getting hot just warm ish.

    So far ive done the waterpump,thermostat etc.

    Used vcds to check the operation of the hot/cold flap etc and watched it while it was moving still no problems there,tonight ive removed the matrix pipes and flushed it but nothing came out just clear water but did notice the walls of the heater hoses coated in crud from years of use,if they are in the pipes then they are in teh matrix.

    So ive come to the conclusion that the matrix is just not as efficient as it was when new,so do i rip the dash out....? dont know its not bad enough fro me to do at the mo,but im going to try that rad flush to see if it can dissolve any nastys in the matrix and then replace the coolant.

    If no joy then ive got to do the matrix......bugger
    James
    Silver Audi 8L S3
    97 Fireblade fully restored ...just for summer!
    My old Corrado VR6 Turbo... Click me for the build DIY style!
    and many many cars and bikes in the past!!

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Wirral
    Posts
    196
    flush the heater matrix..just remove the pipes and flush forwards and backwards with water or coolant flush.
    Attach ruber hoses to both ends of the matrix in the engine bay and flush using a hosepipe.
    This solved my heating problems.
    Flushing it helped removed the years of crap built up in the matrix.

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    7

    Hot/Cold air flap

    Hi guys, I'm ONLY getting cold air outta my vents. I guess I should first look at the hot/cold air flap before the heater matrix.

    I'm newish to my '01 S3 - can someone help point me out to where's the best way to look at/get to this flap?

    Also - where is the heater matrix? I guess I need to be looking at that next.

    My S3 also takes a while to get to 90 degrees celsius. I get on the highway right away and at just under 10 degrees outside, it hovers at 60-70 until I get off the highway and idle at the traffic lights. Then it gets to 90 and stays there.

    Thanks!!!

    Quote Originally Posted by AudiS3-Turbo View Post
    Im suffering a similar fault,but no air problems just heater not getting hot just warm ish.

    So far ive done the waterpump,thermostat etc.

    Used vcds to check the operation of the hot/cold flap etc and watched it while it was moving still no problems there,tonight ive removed the matrix pipes and flushed it but nothing came out just clear water but did notice the walls of the heater hoses coated in crud from years of use,if they are in the pipes then they are in teh matrix.

    So ive come to the conclusion that the matrix is just not as efficient as it was when new,so do i rip the dash out....? dont know its not bad enough fro me to do at the mo,but im going to try that rad flush to see if it can dissolve any nastys in the matrix and then replace the coolant.

    If no joy then ive got to do the matrix......bugger

  12. #11
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    See if you can hear the flaps moving, from hot to cold....
    It should get to 90 fairly quick with no hovering around 60-70

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO