Sky InsuranceBadger5
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26

    Emergency help needed with Wishbone bolts

    Can anyone help with my little problem.

    I changed wishbone bushes today, all went well with one side. The other side though is a different story. Went to bolt everything back up and the horizontal bolt for the front wishbone bush just will not bite in the thread. Does anyone know what thread size is used on this bolt. I need to salvage the inner thread in the subframe. I think the first couple of threads are damaged because it starts to bite then it just spins.

    Any suggestions would be much appreciated as car is stuck on the stands until i can get this wishbone back on.

    Many thanks in advance

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537
    Have you tried running the bolt in without the wishbone there because i have done this with bad bolts before and it can recut the thread it wont be perfect but it might give enough thread to get it to start biting. I cant remember what thread size they are though tbh so i cant help you there.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26
    Yeah with wishbone removed the thread still wont bite. Ive measured the thread and looks like 12MM with a 1.5mm pitch. Looks like ive got to find a suitable tap to get it going.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    ashford, kent
    Posts
    10
    bet ur not in kent we got loads of taps at the workshop

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26
    unfortunately not. Think im gonna have to raid the tool boxes at work tomorrow

  7. #6
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Is it the bolt thread or the thread hole thats gone?

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26
    thread hole

  9. #8
    Ross_S4

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Dundee
    Posts
    718
    Is the threaded hole part still there?
    I was told from my friendly Audi mechanic that is is a known problem for these that the threaded 'nut' is welded to the inside of the subframe. If it parts when you are trying to screw in your bolt then he told me people have had to cut open their subframe, re-weld the nut back on, then weld up the subframe.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26
    Ouch that sounds nasty. Im pretty sure its there, it feels like it starts to bite then breaks free, i'll find out more tomorrow

  11. #10
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    It will be a nutsert...i think

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    26
    Got it sorted by retapping. Was only the first couple of threads so easy fix in the end.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO