Monster MotorsportAH Fabrications
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537

    Question about the throttle body

    Hi all i have a random problem with my 1.8t agu which i think is down to the throttle body. The car was fine yesterday but today it took a little longer to start and for 5mins it was idling at 1500 rpm as well as being sluggish in low rpm. The throttle body is clean and adapts with vag com ok and doesnt throw any codes , no codes for anything else either. The engine is running fine its not misfiring and there are no vac leaks can a throttle body be faulty and not throw any codes for it and still adapt with vag com? and can the motor part of the throttle body be serviced/cleaned as i think there might be something sticking. Even though the problem is random what i have noticed for a while now is the accelerator pedal does not move away from my foot anymore whereas it used to do it instead of this happening the revs drop slightly when i get moving from a standstill. Sorry for the long post i just want to explain the problem fully to save other questions thanks.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Hampshire
    Posts
    294
    When you cleaned the TB did any fluid run into the motor?

  4. #3
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537
    Im not sure tbh but its possible could this be a cause of the problem ?

  5. #4
    A3Tom's Avatar
    Smell my finger.

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Solihull
    Posts
    3,509
    I wouldnt have thought so. I've cleaned mine a few times and some intake cleaner must have got into the motor. Pretty sure intake cleaner (if thats what you used) would be safe enough?.

    T
    2000 Audi A3 1.8T Sport - Custom Code Phase 1 remap / Custom Stainless Catback Exhuast / MKII 18" RS4 Reps / Wietec Ultra GT40mm / KW ARB's / Forge TIP / Forge 007 / Green Panel Filter / EBC Greenstuff pads / 312mm S3 front brake upgrade / Aero Wipers / LED Interior Lights / LED Side Repeaters / Face Lift Rear Lights and covered in Dodo Juice

  6. #5
    Chlippo's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Canada/USA/Lebanon
    Posts
    666
    it is safe...actualy it mixes with the fuel and it disapear quit quickly...at least that what was written on my cleaner last time i used it
    Audi S3 AMK
    Relentless-Manifold, Relentless-3" downpipe decat, Forge 007 DV, autobahn88 TIP, K&N Panel filter, EBC yellowstuff brake pads, R32 ARB, Custom column dual gauge pod...waiting for a remap!

    For help/info/pricing on xs manifold and downpipe pm me (not affiliated, nor a reseller trader, just an enthusiast!)

  7. #6
    A3Tom's Avatar
    Smell my finger.

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Solihull
    Posts
    3,509
    Thought so, I've sprayed it into mine loads of times with no issues.
    2000 Audi A3 1.8T Sport - Custom Code Phase 1 remap / Custom Stainless Catback Exhuast / MKII 18" RS4 Reps / Wietec Ultra GT40mm / KW ARB's / Forge TIP / Forge 007 / Green Panel Filter / EBC Greenstuff pads / 312mm S3 front brake upgrade / Aero Wipers / LED Interior Lights / LED Side Repeaters / Face Lift Rear Lights and covered in Dodo Juice

  8. #7
    jimmp's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edinburgh
    Posts
    146
    Hi Bengal,

    what do you mean about the gas pedal moving away from your foot??!

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Hampshire
    Posts
    294
    Is your throttle body Drive by Wire as my APY engine or is it cable?

  10. #9
    A3Tom's Avatar
    Smell my finger.

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Solihull
    Posts
    3,509
    It'll be cable on the AGU.
    2000 Audi A3 1.8T Sport - Custom Code Phase 1 remap / Custom Stainless Catback Exhuast / MKII 18" RS4 Reps / Wietec Ultra GT40mm / KW ARB's / Forge TIP / Forge 007 / Green Panel Filter / EBC Greenstuff pads / 312mm S3 front brake upgrade / Aero Wipers / LED Interior Lights / LED Side Repeaters / Face Lift Rear Lights and covered in Dodo Juice

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Hampshire
    Posts
    294
    Mine is DBW an i just know to make sure the motor stays at the top of the unit when i remove an clean it. Is there still a motor in the cable TB's for any reason?

  12. #11
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537
    Quote Originally Posted by jimmp View Post
    Hi Bengal,

    what do you mean about the gas pedal moving away from your foot??!
    I will try and explain it its mainly when the car pulls off the throttle body intervenes for whatever reason and its felt through the pedal it feels like it moves away from my foot to me lol.

  13. #12
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537
    Iv sorted the problem now not 100% how but its better. I took the throttle body off and had a look at the mechanism but tbh there wasnt a lot i could do there so i made sure its moving freely and not sticking anywhere , i give the butterfly a quick clean although that was pretty much spotless and cleaned the connection up but that wasnt really dirty. When i put it back on the accelerator cable was slack so i adjusted it up to take the slack out of it then obviously did a tba and took it for a drive and its spot on. Its not the tba as i did this before doing anything else and it made no difference the connector was plugged in properly before i took it off so its not that so the only thing it could have been is the cable before i adjusted i could move the throttle by hand and the cable didnt move with it straight away whereas after i adjusted it it moves at the same time. There is a big difference though so it must have been that sorry for the essay i thought this might help others with simalar problems.

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    North Wales
    Posts
    130
    wen the pedal moves from ure foot its usually when ure air cons on mate, as the car will rev a little bit more to componsate, it confused me at first :P

  15. #14
    bengal's Avatar
    3rd Gear
    Eskiv Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Staffordshire
    Posts
    537
    Yeah your right it does it more with the air con on. Just to clear this up that doesnt concern me its supposed to do it it was the lack of it which was. Thanks for all replies though.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO