Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    27

    help please...turbo or piston rings

    my car a3 1.8t agu played up again the other day..it was struggling to start on the starter motor and finally kicked into life with puff of smoke..and was stuttering and down on power but seemed ok once the turbo kicked in..after searching through the forums i saw a post about it may be the piston rings which is why its struggling to start..

    i had it idling yesterday and gave it a little rev a few minutes after start up and black smoke puffed out of the exhaust

    the problem starting is only intermittent which is weird ive changed the fuel filter already

    any help wud be appreciated thanks guys

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,525

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Leaky injectors can cause issues on start up
    Head gasket can cause issues on start up with struggling to start.
    Turbo seal failure normally smokes on idle but ok on boost and has no bearing on starting.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    27
    thanks for replying..
    its really puzzling me cause she starts fine some times others takes ages fires up then dies then fires up again
    im hoping its nothing serious
    sounds like i may have a couple of problems then with smoke on idle and when revving at standstill..you think the turbo is on its way??
    does seem slower then when i first got the car

  5. #4
    Andrew@A.L.D's Avatar
    Cylinder Head Master

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Leeds
    Posts
    3,472
    Take the plugs out and have a look at them as that can tell alot about wahts going on inside

    RIP S3dave/David Marshall stickers now available

    FOR SALE
    None resonated Milltek exhaust,
    Adjustable FPR from 1-5 bar, 2 sets of Unused ARP 3/8 2000 rod bolts, relentless 200 cell cat pipe, Std AGU Crankshaft. Ported & Reconditioned Cylinder head service.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    9
    black smoke is unburnt fuel, could be caused by faulty coil pack which will cause it hard to start, does it misfire under load? eg booting it! also could have a split turbo/ intercooler hoses. check spark plugs as post before, also check that the spark plugs arent cracked! u will no when u turbo goes, loads of blue smoke (oil burning in exhaust) and serious lack of power!
    Last edited by fleeson69; 22nd August 2010 at 13:39.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    27
    it only seemed to misfire before the turbo kicked in..it struggled to pull off at low revs stuttered abit then was ok once turbo was in..still stutters abit though

    theres no blue smoke as far as i can tell ive only seen black..

    stupid question lol to get to the spark plugs i take it ill have to un bolt the coil pack and it will be under there

    i havent noticed a change in oil level or anything like that really

    thanks for your help guys hoping it is only plugs or coil packs

  8. #7
    A3tell's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    essex
    Posts
    239
    personally it doesn't sound like the turbo is the problem, if the seals were going, you would see some blue smoke when you let off the throttle. could be something as simple as the plugs, if a coil is playing up she would be missfiring! could be faulty fuel reg or injectors. best thing is to try and find someone with full vag-com and get it plugged in for some readings. good luck.

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    27
    im hoping its the plugs or down that route..where can i find someone with vagcom ive got a vag specialist near me so i might take it there to the garage. thanks for your help

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    9
    when one of my coil pack started to, it would misfire badly underload, then eventually on normaly driving, to tell if one had gone down, start engine and diconnect each one individualy and see if the engine note changes or starts to misfire, if u disconnect one and engine note doesnt change the coil pack is faulty. it also could be an engine breather or vacuum pipe problem, check pipes for splits. best take kooch advise and put it on vagcom, could be an easy diagnoses! Also lamba sensor?

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    27
    thanks ill try the disconnecting thing some time in the week...ive checked all my spark plugs and there all covered in carbon so it may even be that creating a poor spark..hoping its a cheap fix

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO