Volks AutosChris Nott
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5

    Oil light on a3 1.8t 2002, pump strainer blockage?

    Hi im new to audi's just made a change from vauxhalls

    I always buy broken cars and repair them i love a project,

    any advice from you guys would be well appreciated as i've never woked on an audi or vw before

    Audi A3 1.8T 2002 bought cheap from a friend

    Oil light flashing and the head is rattling, still starts and drives but hasnt been since the oil light has come on.

    there are no leaks plenty of oil in the engine

    im thinking this is either due to pump failure, or i have hear about the strainer getting blocked?

    as for the head. will fixing the oil pressure problem stop this or has the damage been done and what are the heads like to rebuild?

    im a total newbie to this engine so please dont slate me im just trying to gauge how much work i am going to need to do to her.

    Thanks. Regards Aaron

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Hi Aaron yes it sounds like the pickup is blocked dont attempt to drive or start the car, sump off and clean or replace you may be lucky ??

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    239
    yep your along the right line, also cam chain tensioner is oil driven and often rattles when the pump get blocked. It's often refered to as 1.8t 'sludge' so have a search for that, the oil pick up is cheap, maybe 16, about 3 hours to remove and clean sump, but if it's noisy, looks like you might be into more work than that. Basically the sludge will need cleaning out of engine, breather pipes etc....
    Have a look at this http://www.audi-forums.com/b6-forum/...ure-light.html
    Last edited by s3tle; 13th August 2010 at 00:20.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5
    cheers guys quick reply will be getting my hands dirty mid next week so will update this thread and post pics etc

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5
    Right... success with the oil pressure, just had to clean/burn all the nasty deposits out of the strainer, and clean out sump hydraulic lifters now silent. all is ok BUT.

    Start the car from cold and the engine runs smoothly with no nasty noises. once it has been running for a minute and the revs drop down you can hear a rattling sound. I was thinking that it could be the cam shaft tensioner but the sound seems to be comming from the other end of the head??? can anyone shed some light, will be taking off the cam cover to inspect soon. cheers

  7. #6
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,523

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Matt 82 has a several page thread on this, i suggest you search and look. so we can keep all releveny info in one place rather than diluting it across several threads.

    Cheers

  8. #7
    Welly's Avatar
    VX220 SC Driver :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    10,695
    Quote Originally Posted by aaron88v View Post
    Right... success with the oil pressure, just had to clean/burn all the nasty deposits out of the strainer, and clean out sump hydraulic lifters now silent. all is ok BUT.

    Start the car from cold and the engine runs smoothly with no nasty noises. once it has been running for a minute and the revs drop down you can hear a rattling sound. I was thinking that it could be the cam shaft tensioner but the sound seems to be comming from the other end of the head??? can anyone shed some light, will be taking off the cam cover to inspect soon. cheers
    Cam belt tensioner damper possibly.... I would hope not though. When was the belt changed last?
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    "Marriage is like a coffin and each kid is another nail."
    Homer Simpson





  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    239
    Quote Originally Posted by Welly View Post
    Cam belt tensioner damper possibly.... I would hope not though. When was the belt changed last?
    yeah i'd 2nd that, if you did the strainer yourself the cambelt shouldn't be too hard, 80 in parts? my old Leon had a rattle which turned out to be the cambelt tensioner damper, make sure you only use OEM parts not, and definately not a ECS kit!!

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5
    Yeah im starting to think this must be it since the car runs and drives faultlessly it only does it when the revs drop and the belt is flapping a bit too! will be changing it my self next week. I never let a mechanic touch my cars i always fix them my self, then i know the work has been done properly

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    239
    so is the rattle worse under 2000rpm? my leon would only rattle under 2k

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by s3tle View Post
    so is the rattle worse under 2000rpm? my leon would only rattle under 2k
    Yeah it only rattles under 2000 rpm, above that and it dissapears?! what was the prob on your leon?

    cheers aaron.

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    239
    if your still driving it, i'd stop!!

    Mine was the hydraulic cam belt tensioner, which is very rare to fail and not normally changed at a cambelt service. It could be one of the cambelt rollers but, as it's under 2k does seem very similar to mine, either way if it fails your engine is likely to be finished!!

    Mine sounded like it could of been a loose heat shield until you popped the bonnet and listened to the cambelt

    EDIT just seen you said the cambelt is flaping around, that can not be a good sign!!!
    Last edited by s3tle; 24th August 2010 at 03:09.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO