EM TuningSky Insurance
Results 1 to 13 of 13

Thread: ESP Faulty

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175

    ESP Faulty

    Hi Everyone,

    After selling my S3 back in Feb I have finally got another Audi but this time an A3 1.8ts.

    Anyway when I press the ESP button the light doesn't come up on the dash like it did when I had exactly the same model a few years ago. Only picked the car up today and only realised the ESP button wasn't working tonight. Will try some spirited take offs tomorrow and see if the ESP is kicking in or not.

    I've searched for this on the forum and there's a couple of people whom have had this issue with their S3s but as mine is only 2wd I am looking for some pointers on where to look to diagnose the fault.

    Will also plug into vagcom when I see my brother next.

    Thanks in advance
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    Ok my ESP is deffo not working. I have ordered Vagcom as driving 40mins to my brothers house everytime I want to use it is a real pain so I should be able plug my car in soon which no doubt will point me to the fault.

    Here's a question for you guys with big brake conversions, I've got some brembos fitted on the front, will they stop the ESP from working or is there any reason someone may of disconnected the ESP when they fitted the brakes?

    Thanks
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  4. #3
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,061
    i would have thought the esp light would have come on if not working??
    does it come on with the ignition lights?
    Last edited by s3dave; 4th August 2010 at 12:36.

  5. #4
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Essex
    Posts
    2,366
    daves right. it should come on when the ignition goes on... otherwise some genius has taken the bulb out

  6. #5
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,061
    and usually the abs light will come on,, if not working as they are related to the wheel sensors

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    Ok I get all the lights come up on the dash when I turn the egnition on apart from the warning triangle in a circle which from memory is the ESP light. Does this mean someone has taken the light out/ the the bulb is faulty?

    I'm guessing even if the light is not working Vagcom will pick up on any problems?
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  8. #7
    www.badger5.co.uk

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    6,941
    check the instrument bulbs by logging into it on vagcom and running a test.. it exercises all dials and lightsm led/lcd segments etc
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    Will do Badger, thanks for the input.
    ESP is working at all though as I can't put any power down without spinning up, hoping its just a sensor or something as I don't have the expensive haldex to worry about.
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    Ok downloaded VCDS-lite but am still waiting for them to send me to registration code but carried out a quick scan of the parts it would let me and it came up with:
    01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200)
    012 - Electrical Fault in Circuit
    Think I changed one of these on my S3 or maybe it was the longitudinal one but anyway do you think this could be the reason my ESP isn't working?
    I will know more once rosstech send me the registration number.

    Thanks
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  11. #10
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,061
    01423 for sure

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    So you think thats deffo the problem? Obviously I will change the sensor but seem to remember they are a bit expensive. Will wait untill I can do a full scan and see what other issues I find.

    Still damm happy with the car though, for half the price of my S3 its a bargain.
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

  13. #12
    thegoal007's Avatar
    Another S3 owner....

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    surrey
    Posts
    714
    shouldn't you clear all errors first - give it a spin and then check again in case some are old uncleared errors.
    Also I believe that Lateral Sensor is interchangeable with the other sensor - ones near/behind the glove box and the other under the steering - can never remember which is which !
    02 plate - 2002 - 225bhp - S3 - Ming Blue - completely standard - nuff said, OK there's a centre armrest, sunroof, BOSE speakers & black leather recaros, oh and the non OE chrome pack !

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Surrey
    Posts
    175
    Yep your right they are interchangeable and from memory I think the lateral one is under the steering so I will give them a swap and a scan.

    Cheers
    Audi S3 2001. Black on Black. OE Sat Nav/Freeview. Bose. 18" Audi/BBS Splits. 10+16mm Spacers. KW Coilovers. Forge DV,tip and intercooler pipes. KnN Panel Filter. Oh and the essential Re-map. GONE

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO